Home  /   TRÜF MANTARLARI  /   TRÜF MANTARI NEDİR

TRÜF MANTARI NEDİR

TRÜF MANTARI NEDİR.

a12_20151002 Mantar deyince hepimizin aklına şapkalı mantarlar gelir. Trüf mantarı böyle bir şey değil. Şekil olarak patatese benzer ve toprak altında gelişir, yüzeye çıkmaz. Bilimsel adlarının latince de ‘tuber=yumru’ olarak adlandırılmasının sebebi de bundandır.

Trüf adı dilimize nasıl geldi?

İngilizce de ‘truffle’, Fransızca da ‘truffe’ olarak adlandırılıp ülkemizde ilk kullananlar trüf mantarı şeklinde telaffuz ettiklerinden bu adla kullanımı yaygınlaşmıştır. Dilimizde olması gereken karşılığı ‘yermantarı’dır.

>20140428_152003-364w
Trüflerin bazı cinsleri şekilsiz düz yüzeyli patetes görünümlü bir yumru, bazı cinsleri ise böğürtlen veya karadut gibi siyah siğilli bir yumru şeklindedir.

Toprak yüzeyine çıkıp sporlarını yayabilmesi için hayvan veya insanların yardımına ihtiyacı vardır. Bu yardımı alabilmesi için bir ödül vermesi gerekir. Koku ve aromatik tat. Bu nedenle tüm trüf çeşitleri az veya çok, kendine özgü bir aromatik koku ve tat barındırır.

Trüf mantarlarının diğer bir özelliği ise bitkilerin mantarlar ile kurduğu simbiyotik (ortak yaşam) ilişki sonunda oluşmasıdır. Bu ortaklık bilim dilinde ‘mikoriza’ olarak adlandırılır. Bu çerçeveden baktığımızda bazı ağaçlarla mantar mikorizalarının ortak olarak ürettiği toprak altı meyveleri trüflerdir.

Toprak yüzeyinde gördüğümüz Lactarius deliciosus(kanlıca=çintar), Boletus edilus(porçini=ayı mantarı), Tricholoma caligatum(sedir mantarı=matsutake) vb. bazı şapkalı mantarlar da mikorizal mantarlardır.

Mikoriza bilimi dünyada son elli yılda önemli gelişmeler kaydetmiş, bugün hangi bitkilerin hangi mantarlar ile mikorizal ilişki kurdukları tespit edilir hale gelmiştir.

Trüf mantarı ve diğer mikorizal mantarların bazı bitkilerle mikorizal ilişkisi laboratuvar + sera ortamında geliştirilerek doğal ortamlara dikilmesi ile mantar üretimi yeni bir sektör olarak ortaya çıkmıştır.

Ülkemiz geçte olsa bu teknolojiye kavuşmuş mikorizal fidan üretme çalışmaları başlamış, trüf mantarlarının ve mikorizalarının tespitini yapan akademik kurumlar açılmaya başlamıştır.