Home  /   TRÜF MANTARLARI  /   TRÜF MANTARI ÇEŞİTLERİ

TRÜF MANTARI ÇEŞİTLERİ

ÇEŞİTLERİ

Trüf mantarlarının yüzlerce çeşidi olduğu bilimsel olarak yayınlanmıştır. Ancak tüm dünyada bilinen ve ekonomik olarak dünya piyasalarında alınıp satılan 3 tür vardır.

Tuber aestivum, Tuber melanosporum ve Tuber magnatum.

Bu üç türün dışında farklı iklim kuşaklarında yetişen ama yetiştikleri ülke dışında pek fazla bilinirliği olmayan türler vardır. Uzak doğu bölgesinde yetişen ve Çin trüfleri olarak adlandırılan (T. indicum, T. himayalensis) ile Kuzey Amerika trüfleri olarak bilinen (T. gibbosum, T. californicum, T. oreganense) trüfler bunlara bir örnektir.

Bizim amacımız trüf mantarlarının genel tanıtımı olduğundan sitemizde yaygın olarak bilinen türler hakkında bilgiler vermekle yetindik. Trüf türleri ile ilgili daha fazla bilgi edinmek isteyenlere http://www.trufamania.com/, http://www.natruffling.org/, vb. sitelerini ziyaret etmelerini öneriyoruz.

Tuber aestivum & uncinatum

cesitleri1

Dünyada en çok yayılımı olan ve en çok tüketilen trüf mantarıdır. Mayıs-Ekim ayları arasında çıktığı için siyah yaz trüfü olarak adlandırılır. Koku ve araması melanosporum’a göre daha azdır. T. uncinatum olarak bilinen tür ile sinonim olduğu tespit edilmiştir. Ülkemiz de doğal olarak en fazla yetişen trüf türüdür. Ortalama yağış isteği 400-800 cm3.tür. Akdeniz, Ege, Marmara bölgesindeki ph sı yüksek topraklara sahip tüm iller ile batı – orta Karadeniz illeri ve bu illere komşu iç Anadolu illerinde yayılımı tespit edilmiştir. Ülkemizdeki meşe türlerinin tamamıyla ve ayrıca kızılçam, karaçam, fındık, ıhlamur türleri ile mikoriza oluşturduğu tespit edilmiştir.

Tuber melanosporumcesitleri2

Dünyada perigord trüfü olarak bilinir. Aralık-mart aylarında çıktığı için siyah kış trüfü olarak ta adlandırılır. Çok keskin koku ve tadı vardır. Yağış ortalaması 900-1800 cm3 ve yaz yağışı alabilen ılıman iklimlerde yetişir. Ülkemiz Doğu Karadeniz bölgesinde veya Akdeniz iklim bölgesinde oluşan çok özel mikroklimatik alanlarda olabileceği varsayılmakta olup, henüz varlığı tespit edilememiştir.

Tuber magnatum

Alba trüfü olarak bilinen, koku ve tadı en yüksek olan trüf türüdür. Dünyanın en pahalı gıda ürünüdür. Yayılış alanı olarak çok özel alanlarda yetiştiği için nadir bir türdür. İtalya,dan ülkemize kadar yayılım göstermektedir. Ülkemiz de yetişmesi için uygun ortamlar olduğu bilinmekte olup, henüz varlığı tespit edilememiştircesitleri3.